ΣΥΝΤΑΓΈΣ

Ψωμί στη γάστρα

ΨΩΜΙ-ΣΤΗ-ΓΑΣΤΡΑ.jpeg

Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα. Εύκολα και γρήγορα,ακόμα κι αν δεν έχετε ξανά ζυμώσει, μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή για ψωμί στη γάστρα.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
  • ΥΛΙΚΆ

    • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
    • 370 γρ.  νερό κρύο
    • 9γρ. αλάτι
    • 5γρ. ζάχαρη
    • 5γρ. νωπή μαγιά
  • ΕΚΤΈΛΕΣΗ

    1. Τα κυριότερα μυστικά για την επιτυχία ενός ψωμιού είναι το καλό αλεύρι, το κρύο νερό και τέλος η υπομονή, ώστε να αναπτυχτεί η γλουτένη, να ωριμάσει η ζύμη μας και να γίνει ελαστική. Ακολουθήστε, λοιπόν, τα εξής βήματα!
    2. Ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν τελείως.
    3. Σε ένα δοχείο ενώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση.
    4. Ρίχνουμε μέσα στην τρύπα το νερό και ομογενοποιούμε το μείγμα με τα χέρια μας, χωρίς να ζυμώνουμε.
    5. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 15'.
    6. Κάνουμε μια βόλτα το ζυμάρι μας, όπως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα, και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10'.
    7. Επαναλαμβάνουμε την ιδία διαδικασία 6 φορές.
    8. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, τη δουλεύουμε, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι, γιατί θα χαλάσει η σύσταση του ψωμιού μας.
    9. Στο τέλος θα δούμε ότι το ψωμί μας έχει πάρει τη λεία μορφή που θέλουμε, χωρίς να το ζυμώσουμε περισσότερο.
    10. Δίνουμε στο ψωμί μας το σχήμα που επιθυμούμε και στη συνέχεια το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα, στην οποία έχουμε στρώσει πριν λαδόκολλα.
    11. Αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο σε ένα ζεστό σημείο, ώστε να φουσκώσει για 20-30'.
    12. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220˚C στις αντιστάσεις.
    13. Ψήνουμε για 30' με κλειστή τη γάστρα και άλλα 30' χωρίς το καπάκι.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές