ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ψωμί στη γάστρα
Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα. Εύκολα και γρήγορα,ακόμα κι αν δεν έχετε ξανά ζυμώσει, μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή για ψωμί στη γάστρα.
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 75 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι για ψωμί
- 300 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
- 9γρ. αλάτι
- 5γρ. ζάχαρη
- 6γρ. νωπή μαγιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τα κυριότερα μυστικά για την επιτυχία ενός ψωμιού είναι το καλό αλεύρι, το δροσερό νερό και τέλος η υπομονή, ώστε να αναπτυχτεί η γλουτένη, να ωριμάσει η ζύμη μας και να γίνει ελαστική. Ακολουθήστε, λοιπόν, τα εξής βήματα!
- Ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Σε ένα δοχείο ενώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση.
- Ρίχνουμε μέσα στην τρύπα το νερό και ομογενοποιούμε το μείγμα με τα χέρια μας, χωρίς να ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 15'.
- Κάνουμε μια βόλτα το ζυμάρι μας, όπως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα, και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10'.
- Επαναλαμβάνουμε την ιδία διαδικασία 6 φορές.
- Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, τη δουλεύουμε, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι, γιατί θα χαλάσει η σύσταση του ψωμιού μας.
- Στο τέλος θα δούμε ότι το ψωμί μας έχει πάρει τη λεία μορφή που θέλουμε, χωρίς να το ζυμώσουμε περισσότερο.
- Δίνουμε στο ψωμί μας το σχήμα που επιθυμούμε και στη συνέχεια το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα, στην οποία έχουμε στρώσει πριν λαδόκολλα.
- Αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο σε ένα ζεστό σημείο, ώστε να φουσκώσει για 40-45΄.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220˚C στις αντιστάσεις.
- Ψήνουμε για 35' με κλειστή τη γάστρα και άλλα 40' χωρίς το καπάκι.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές