ΣΥΝΤΑΓΈΣ

Ελιόψωμο

ελιόψωμο.jpg

Εύκολο και αρωματικό ελιόψωμο που θα αντικαταστήσει το ψωμί του τοστ και θα σας δώσει έμπνευση για να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά σάντουιτς για το σχολείο και τη δουλειά.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
  • ΥΛΙΚΆ

    • 500γρ. αλεύρι δυνατό
    • 10γρ. μαγιά νωπή
    • 10γρ. αλάτι
    • 30γρ. ελαιόλαδο
    • 4γρ. ρίγανη
    • 260γρ. νερό δροσερό
    • 100γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια σε ροδέλες
  • ΕΚΤΈΛΕΣΗ

    1. Καταρχάς, τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το λάδι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε με τον γάτζο, για να διαλυθεί πολύ καλά η μαγιά.
    2. Προσθέτουμε, ακόμη, το αλεύρι με το αλάτι και τη ρίγανη
    3. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε, χρησιμοποιώντας τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από τον γάντζο του μίξερ.
    4. Προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε 2΄ακόμα μέχρι να αφομοιωθούν οι ελιές στη ζύμη.
    5. Ζυμώνουμε με τα χέρια,δίνουμε σχήμα φρατζόλας και το τοποθετούμε σε μία φόρμα κέικ 30εκ, την οποία έχουμε λαδώσει λίγο.
    6. Αφήνουμε το ελιόψωμο μας σε ένα ζεστό σημείο για 45΄περίπου να φουσκώσει. Αν έιναι χειμώνας ή απλά η θερμοκρασία στο χώρο μας είναι χαμηλή, ίσως χρειαστεί λιγο περισσότερο χρόνο.
    7. Τέλος, όταν δούμε ότι το καρβέλι μας έχει διπλασιαστεί σε όγκο, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220˚C για 40΄ περίπου.
    8. Βγάζουμε το ψωμί απο την φόρμα και το τοποθετούμε σε μια σχάρα για να στεγνώσει καλά πριν το κόψουμε.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές