ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ψωμί με χαρουπάλευρο
Το χαρουπάλευρο δίνει στις ζύμες μας μια γλυκιά, σοκολατένια γεύση και υπέροχο άρωμα. Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό χαρουπόψωμο με κρανμπερις και ξηρούς καρπούς, είναι το ιδανικό πρωινό ή κολατσιο για όλους
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 450γρ. αλεύρι σκληρό
- 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 35γρ. ζάχαρη
- 1 ½ κ.γλυκού αλάτι
- 50γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 15γρ.μαγιά νωπή
- 100γρ. χαρουπάλευρο
- 330γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 90γρ. cranberries
- 100γρ. κολοκυθόσπορο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ενώνουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,το σκληρό αλεύρι, το χαρουπάλευρο και το αλάτι.
- Μέσα στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν.
- Προσθέτουμε την μαργαρίνη και το μείγμα με τα αλεύρια μέσα το νερό. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα και μόλις αρχίσει να ομογενοποιείται η ζύμη μας ανεβάζουμε σε μέτρια ταχύτητα.
- Ζυμώνουμε για 6΄περίπου, μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
- Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ και την ζυμώνουμε λίγο ακόμα.
- Μαζεύουμε την ζύμη μας σε μπάλα ,με την ένωση προς τα κάτω και την τοποθετούμε σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Σκεπάζουμε την ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο για 40΄περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ο χρόνος ενεργοποίησης της μαγιάς και του φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται από την εποχή και την θερμοκρασία που έχουμε στο σπίτι μας.
- Πασπαλίζουμε το ψωμί μας με λίγο αλεύρι και χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για 45΄περίπου.
- Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, το χτυπάμε λίγο από κάτω με το χέρι μας. Αν είναι ελαφρύ και ακούγετε κούφιος ο ήχος τότε το ψωμί μας είναι έτοιμο.
- Βγάζουμε το χαρουπόψωμο από τον φούρνο και το μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.Κόβουμε φέτες από το υπέροχο ψωμί μας και τις σερβίρουμε με ταχίνι ή τυρί κρέμα και φρέσκα φρούτα.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές