ΣΥΝΤΑΓΈΣ

Τούρτα λεμόνι

τούρτα-λεμόνι.jpg

Δροσερή και αρωματική τούρτα με κρέμα λεμόνι και ελβετική μαρέγκα. Μια ανάλαφρη τούρτα γενεθλίων για εμάς που λατρεύουμε τη lemon pie.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 70 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
  • ΥΛΙΚΆ

    Κέικ λεμόνι

    • 200γρ. βούτυρο 82% λιπαρά σε θερμόκρασία δωματίου.
    • 340γρ. ζάχαρη
    • 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    • 2κ.γλυκού baking powder
    • 4 αβγά
    • 120γρ. κρέμα γάλακτος
    • 30γρ. χυμός λεμονιού
    • Ξύσμα από ένα λεμόνι

    Σιρόπι

    • 80γρ.νερό
    • 80γρ. ζάχαρη

    300γρ Curd λεμονιού ή μαρμελάδα λεμόνι

    Ελβετική μαρέγκα

    • 150γρ. ασπράδι αβγού
    • 300γρ. ζάχαρη
    • Αλάτι
    • Βανίλια
  • ΕΚΤΈΛΕΣΗ

    Το σημαντικότερο για μια τούρτα που έχει πολλές διαφορετικές παρασκευές είναι να ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα το κέικ και το σιρόπι. Έτσι, την επόμενη μέρα κόβουμε το κέικ σε τρεις στρώσεις, ετοιμάζουμε τη μαρέγκα και στήνουμε την τούρτα χωρίς να δυσκολευτούμε.

    Ξεκινάμε με το κέικ

    1. Για το κέικ ενώνουμε και κοσκινίζουμε πρώτα, όλα τα στερεά υλικά μας (αλεύρι, βανίλια, baking) σε ένα μπολ και τα κοσκινίζουμε.
    2. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο,τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να διογκωθούν.
    3. Προσθέτουμε σταδιακά, το ένα μετά το άλλο, τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    4. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι.
    5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά και τέλος τον χυμό λεμονιού.
    6. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με 20εκ. διάμετρο και ύψος 9-10εκ.
    7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170˚C για 60΄περίπου.

    Για το σιρόπι

    1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5΄ περίπου, μέχρι να γίνει σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

    Για την ελβετική μαρέγκα

    1. Τοποθετούμε τα ασπράδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μπεν μαρί και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Όταν το μείγμα φτάσει στους 60°C κι ασπρίσει, εφόσον θα έχει λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με γρήγορες κινήσεις μέσα στο μίξερ, οπότε και χτυπάμε στην υψηλή ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα, που θα προκύψει, να γίνει αφράτη και γυαλιστερή.
    2. Κόβουμε το κέικ σε τρία φύλλα.
    3. Ενδιάμεσα απλώνουμε λίγη μαρέγκα και 150γρ curd λεμονιού.
    4. Βάζουμε πάντα την τούρτα μας στη κατάψυξη για μία ώρα πριν τη διακόσμηση.
    5. Καλύπτουμε την τούρτα περιμετρικά με την υπόλοιπη μαρέγκα και τέλος την καίμε με ένα φλόγιστρο.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές