ΣΥΝΤΑΓΈΣ

Τάρτα αμυγδάλου με πορτοκάλι

τάρτα-αμυγδάλου-με-πορτοκάλι-.jpg

Τάρτα με βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής, στολισμένη με πορτοκάλια. Πανέμορφη και πεντανόστιμη τάρτα!

  • Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
  • ΥΛΙΚΆ

    Ζύμη

    • 160γρ βούτυρο
    • 100γρ ζάχαρη άχνη
    • Βανίλια
    • Αλάτι
    • 1 αβγό
    • 310γρ αλεύρι μαλακό

    Αμυγδαλόκρεμα

    • 50γρ βούτυρο
    • 50γρ άχνη ζάχαρη
    • 50γρ αμύγδαλο αλεσμένο πούδρα
    • 1 αβγό
    • 20γρ αλεύρι μαλακό
    • Βανίλια

    Κρέμα Ζαχαροπλαστικής

    • 250γρ γάλα
    • Ξύσμα πορτοκαλιού
    • Βανίλια
    • 50γρ ζάχαρη κρυσταλλική
    • 25γρ κορν φλάουρ
    • 1 αβγό
    • 20γρ βούτυρο

    Για τη διακόσμηση

    • 4 πορτοκάλια
    • Μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ΕΚΤΈΛΕΣΗ

    1. Καταρχάς, για τη ζύμη της τάρτας χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, την άχνη, τη βανίλια και το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα, προσθέτουμε το αβγό, το αλεύρι και την πούδρα και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Τυλίγουμε το ζυμάρι μας σε μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
    2. Ανοίγουμε τη ζύμη, αφού την τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες, στήνουμε την τάρτα μας και τρυπάμε το κάτω μέρος.
    3. Αφήνουμε την τάρτα στην κατάψυξη για μισή ώρα. Τοποθετούμε, αν θέλουμε, λαδόκολλα με ρύζι, ώστε να έχει βάρος πάνω η τάρτα μας και προψήνουμε στους 160˚C για 15΄-20΄περιπου.
    4. Αν μείνει η τάρτα στη κατάψυξη μισή ώρα να παγώσει, δεν θα χρειαστεί κάποιο βάρος στο ψήσιμο.
    5. Ετοιμάζουμε την αμυγδαλόκρεμα, χτυπώντας στο μίξερ το βούτυρο και την άχνη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αβγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι αυτό να ενσωματωθεί στην κρέμα.
    6. Τέλος προσθέτουμε την πούδρα, το αλεύρι και τη βανίλια.
    7. Μόλις κρυώσει η τάρτα μας, απλώνουμε μια λεπτή στρώση αμυγδαλόκρεμας και ψήνουμε ξανά στους 160˚C για 25΄περιπου.
    8. Η τάρτα πρέπει να κρυώσει καλά πριν απλώσουμε επάνω της την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Για τον λόγο αυτό, προσωπικά, προτιμώ να ετοιμάζω και να ψήνω την τάρτα με την αμυγδαλόκρεμα την προηγούμενη μέρα.Το ίδιο κάνω και με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, την ετοιμάζω, δηλαδή, και την αφήνω στο ψυγείο για ένα βράδυ.
    9. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε έτοιμη τόσο την κρέμα όσο και τη βάση, με αποτέλεσμα να στήνουμε γρήγορα κι εύκολα την τάρτα μας.
    10. Στη συνέχεια, για την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ζεσταίνουμεσεμια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια, μέχρι να πάρουν μια βράση.
    11. Δίπλα στην κατσαρόλα, σε ένα σκεύος, έχουμε ανακατέψει, το κορν φλάουρ και το αβγό.
    12. Προσθέτουμε στο μείγμα του αβγού τη μισή ποσότητα από το μείγμα του ζεστού γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και το μεταφέρουμε όλο μέσα στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην καεί η κρέμα μας, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει καλά.
    13. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός για να ενωθούν.
    14. Καλύπτουμε την κρέμα μας με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της και την αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο.
    15. Χτυπάμε για λίγο την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο μίξερ, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
    16. Τέλος, απλώνουμε την κρέμα επάνω στην τάρτα με μια σπάτουλα και την παγώνουμε στην κατάψυξη για 20΄μεχρι να φιλετάρουμε τα πορτοκάλια.
    17. Διακοσμούμε την τάρτα μας με τα κομμένα πορτοκάλια.
    18. Τέλος αραιώνουμε την μαρμελάδα με 10% νερό και περνάμε τα πορτοκάλια με ένα πινέλο να γυαλίσουν.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές