ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τάρτα πορτοκάλι
Απλή και φινετσάτη τάρτα πορτοκάλι. Ένα επιδόρπιο που συνδυάζει μοναδικά την τριφτή ζύμη τάρτας με την βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής και τα φρέσκα πορτοκάλια.
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
- 160γρ. βούτυρο
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
- Βανίλια
- Αλάτι
- 1 αβγό
- 310γρ. αλεύρι μαλακό
Κρέμα Ζαχαροπλαστικής
- 500γρ. γάλα
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Βανίλια
- 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 2 αβγό
- 40γρ. βούτυρο κρύο
Για τη διακόσμηση
- 4 πορτοκάλια
- 200γρ. Μαρμελάδα πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με την ζύμη της τάρτας.
- Xτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, την άχνη, τη βανίλια και το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αβγό, το αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Τυλίγουμε το ζυμάρι μας σε μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο 1/2 εκ. πάχους και την στρώνουμε σε ταρτιέρα 22εκ. διάμετρο.
- Τρυπάμε το κάτω μέρος της τάρτας και την αφήνουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα να παγώσει. Αν η ζύμη μας ξεκουραστεί στην κατάψυξη θα μείνουν σταθερά τα τοιχώματα και δεν θα φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160˚C για 25΄περιπου.
- Αν δεν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα τοποθετούμε μια λαδόκολλα με ρύζι, ώστε να έχει βάρος πάνω η τάρτα μας και ψήνουμε στους 160˚C για 20΄περιπου, αφαιρούμε την λαδόκολλα με το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 10΄.
- Η τάρτα πρέπει να κρυώσει καλά πριν απλώσουμε επάνω της την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Για τον λόγο αυτό, προσωπικά, προτιμώ να ετοιμάζω και να ψήνω την τάρτα από την προηγούμενη μέρα. Το ίδιο κάνω και με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, την ετοιμάζω, δηλαδή, και την αφήνω στο ψυγείο για ένα βράδυ.
- Με αυτό τον τρόπο, έχουμε έτοιμη από το προηγούμενο βράδυ τόσο την κρέμα όσο και τη βάση της τάρτας, με αποτέλεσμα να στήσουμε γρήγορα κι εύκολα το γλυκό μας.
- Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια, μέχρι να πάρουν μια βράση.
- Δίπλα στην κατσαρόλα, σε ένα σκεύος, έχουμε ανακατέψει, το κορν φλάουρ και το αβγό.
- Προσθέτουμε στο μείγμα με τα αβγά τη μισή ποσότητα από το μείγμα του ζεστού γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και το μεταφέρουμε όλο μέσα στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία για να μην καεί η κρέμα μας, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει καλά.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός για να ενωθούν.
- Καλύπτουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της και την αφήνουμε για 4-5 ώρες στο ψυγείο.
- Για να στήσουμε το γλυκό μας, χτυπάμε πρώτα, την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο μίξερ να αφρατέψει.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας μια λεπτή στρώση από την μαρμελάδα πορτοκάλι.
- Συνεχίζουμε γεμίζοντας την τάρτα με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την παγώνουμε στην κατάψυξη για 20΄μέχρι να φιλετάρουμε τα πορτοκάλια.
- Διακοσμούμε την επιφάνεια της κρέμας, τοποθετώντας κυκλικά τα κομμένα πορτοκάλια.
- Τέλος βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι 100γρ. μαρμελάδα με 10γρ. νερό και περνάμε τα πορτοκάλια με ένα πινέλο να γυαλίσουν.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές