ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τούρτα σοκολάτα πορτοκάλι

τουρτα πορτοκάλι με σοκολάτα.jpg

Είναι μια υπέροχη τούρτα με έναν αδιαμφισβήτητα εξαιρετικό συνδυασμό, αυτόν της σοκολάτας και του πορτοκαλιού, με λίγο πιο δύσκολη διαδικασία, μια τούρτα δηλαδή ζαχαροπλαστείου που μπορείτε όμως ακολουθώντας αυτή τη συνταγή να την φτιάξετε στο σπίτι σας και να ξεφύγετε για λίγο από τις συνηθισμένες σπιτικές τούρτες.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ

    Βάση σοκολάτας

    Mousse σοκολάτα

    Mousse πορτοκάλι

    Γλάσο σοκολάτας

    • 14Ογρ. νερό
    • 200γρ ζάχαρη
    • 70γρ γλυκόζη
    • 70γρ κακάο
    • 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα ION Patisserie
    • 200γρ βούτυρο
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Η τούρτα σοκολάτα έχει τέσσερα στάδια. Θα ξεκινήσουμε με την σοκολατένια βάση.
    2. Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα με το βούτυρο, με προσοχή να μην καεί και το αφήνουμε στην άκρη.
    3. Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα το αβγό, τη ζάχαρη και τη βανίλια για 5΄.
    4. Όταν αφρατέψουν το αβγό με τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και το αλεύρι.
    5. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1΄ ακόμα να ομογενοποιηθεί και απλώνουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό τσέρκι 20εκ το οποίο έχουμε περάσει πρώτα με λίγο βούτυρο ή αντικολλητικό σπρέι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 °C για 10΄.
    6. Αφήνουμε τη βάση σοκολάτας που ετοιμάσαμε στην άκρη να κρυώσει και συνεχίζουμε με τη mousse σοκολάτα.
    7. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, προσοχή όμως, δεν θέλουμε να βράσει. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ομογενοποιούμε.
    8. Αφήνουμε το μείγμα της σοκολάτας μέχρι η θερμοκρασία του να πέσει στους 40˚C και με απαλές κινήσεις το ενώνουμε με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
    9. Το ίδιο τσέρκι με 20εκ. διάμετρο που χρησιμοποιήσαμε για να ψήσουμε τη βάση, το χρησιμοποιούμε τώρα για να στήσουμε την τουρτα μας.
    10. Τοποθετούμε πρώτα τη σοκολατένια βάση και από πάνω προσθέτουμε τη mousse σοκολάτα με προσοχή ώστε να απλωθεί καλά στις άκρες.
    11. Αφήνουμε την τούρτα στην κατάψυξη να σταθεροποιηθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη mousse πορτοκάλι.
    12. Ξεκινάμε τη mousse βάζοντας πρώτα τη ζελατίνη μέσα σε κρύο νερό να μαλακώσει.
    13. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκάλι με τη ζάχαρη μέχρι αυτή να λιώσει.
    14. Στραγγίζουμε τη ζελατίνη και μαζί με τον χυμό τα προσθέτουμε στην λευκή σοκολάτα. Ομογενοποιούμε με ένα μπίμερ και το αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.
    15. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να έχει την υφή γιαουρτιού, δεν θέλουμε να σφίξει πολύ. Προσθέτουμε το μείγμα με το χυμό πορτοκάλι στην σαντιγί και ενώνουμε με απαλές κινήσεις για να μην χάσει τον όγκο της η mousse.
    16. Γεμίζουμε το υπόλοιπο τσέρκι με τη mouse πορτοκάλι και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες τουλάχιστον.
    17. Μπορούμε να ετοιμάσουμε την τούρτα μας μια μέρα πριν και την ημέρα που θα τη σερβίρουμε, τη γλασάρουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεπαγώσει.
    18. Για το γλάσο, ετοιμάζουμε σε μία κατσαρόλα το σιρόπι, βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το κακάο.
    19. Μόλις δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ομογενοποιούμε με ένα μπίμερ.
    20. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε με το μπίμερ.
    21. Για να γλασάρουμε την τούρτα μας σωστά, το σημαντικότερο είναι να την έχουμε παγώσει καλά.
    22. Τοποθετούμε την τούρτα σε μία σχάρα ή ένα σκεύος με μικρότερη επιφάνεια από την τούρτα και στον πάγκο στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί γιατί το γλάσο που θα τρέξει μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
    23. Ρίχνουμε το γλάσο στο κέντρο της τούρτας και το αφήνουμε να τρέξει περιμετρικά. Ισιώνουμε με μια σπάτουλα το πάνω μέρος της τούρτας και τη μεταφέρουμε σε μια τουρτιέρα.
    24. Σε αυτή τη φάση, όπου η τούρτα είναι ακόμα παγωμένη, τη διακοσμούμε με πορτοκάλια γλασέ ή σοκολατάκια και την αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο για να ξεπαγώσει και να μπορέσουμε να την κόψουμε.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές