ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Red velvet τούρτα
Το αυθεντικό red velvet κέικ είναι ζουμερό και όφείλει αυτή την υφή στην χημεία των συστατικών του. Το ξινόγαλα με το κακάο και την σόδα αντιδρούν και μετατρέπουν αυτό, το φαινομενικά, απλό κέικ κακάο, σε ένα αφράτο, ελαφρύ και βελούδινο γλύκισμα.
- Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
- 125γρ. βούτυρο
- 10γρ. κακάο σκόνη
- 240γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αβγά
- 280γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κ.γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλυκού baking powder
- Βανίλια
- Μία πρέζα αλάτι
- 230γρ. ξινόγαλα
- 1 κ.σ. λευκό ξύδι (μέσα στο ξινόγαλα)
- Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ProGel της Rainbow Dust
Βουτυρόκρεμα
- 500γρ. βούτυρο 82%
- 380γρ. τυρί κρέμα. Το αφήνουμε 20' σε απορροφητικό χαρτί να βγάλει τα υγρά του.
- 570γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 2 Βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ζυγίζουμε τα στερεά υλικά μας (αλεύρι κακάο, baking, αλάτι, σόδα, βανίλια) και τα ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε στο μίξερ ( με φτερό) σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη.
- Όταν αφρατέψει το μείγμα ,χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά να ενωθούν με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
- Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το μισό μείγμα από τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε σε αργή ταχύτητα.
- Παράλληλα ρίχνουμε το ξινόγαλα με το ξύδι σιγά–σιγά.
- Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα στέρεα υλικά μας και το κόκκινο χρώμα.
- Μοιράζουμε το μείγμά σε δύο στρογγυλές φόρμες 16εκ. διάμετρο ή χρησιμοποιούμε μια φόρμα και ψήνουμε σε δύο δώσεις.
- Ψήνουμε στους 160° C στον αέρα ( σε προθερμασμένο φούρνο) για 40΄περίπου.
- Μέχρι να ψηθεί το κέικ , ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα.
- Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του στο μίξερ με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 6-7 λεπτά, να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Χαμηλώνουμε ταχύτητα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το τυρί κρεμά.
- Ανεβάζουμε ταχύτητα και χτυπάμε για 5΄ την κρέμα μας να αφρατέψει.
- Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τη χρησιμοποιήσουμε.
Στήσιμο Τούρτας
- Έχουμε ψήσει δύο κέικ, τα κόβουμε οριζόντια, στη μέση με ένα μαχαίρι και δημιουργούμε τέσσερις στρώσεις για την τούρτα μας. Ευθυγραμμίζουμε το επάνω μέρος και κρατάμε το κομμάτι που περισσεύει για τη διακόσμηση (τα θρυμματίζω στο μπλέντερ).
- Στήνουμε την τούρτα μας, απλώνοντας βουτυρόκρεμα ενδιάμεσα από τα κομμάτια του κέικ (περίπου 120γρ. η κάθε στρώση).
- Είναι πολύ σημαντικό μόλις στήσουμε τις εσωτερικές στρώσεις της τούρτας, να την βάλουμε στο ψυγείο, μια ώρα ή στη κατάψυξη για μισή ωρα,να κρυώσει για να μπορέσει να σταθεί σωστά.
- Με μια παλέτα ή σπάτουλα καλύπτουμε τη τούρτα μας περιμετρικά με την κρέμα βουτύρου.
- Δημιουργούμε μικρές ροζέτες στην κορηφή της τούρτας με ένα κατσαρό κορνέ και διακοσμούμε με λίγο από το τριμμένο red velvet κέικ που περίσσεψε.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές