ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Sable τούρτα κακάο
Το τελευταίο διάστημα είναι τάση οι τούρτες που έχουν στρώσεις από μπισκότο. Tις συναντάμε σε διάφορα σχέδια, γράμματα και αριθμούς. Ακόμα κι αν δεν έχετε καμία εξοικείωση με την ζαχαροπλαστική, ακόμα κι αν η λέξη "τούρτα" φαντάζει δύσκολη στην εκτέλεση της για εσάς, ας δούμε μαζί τον πιό εύκολο τρόπο να φτιάξετε μια υπέροχη τούρτα γενεθλίων. Τη συγκεκριμένη τούρτα δεν μπορούμε να την έχουμε έτοιμη στο ψυγείο μας όπως κάνουμε με τις υπόλοιπες τούρτες, γιατί τα μπισκότα θα τραβήξουν υγρασία. Είναι όμως τόσο εύκολή στο στήσιμο, που το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε έτοιμα τα μπισκότα, την βουτυρόκρεμα μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, υλικά για διακόσμηση και πολύ φαντασία.
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
Βάση sable
- 180γρ βούτυρο 82% λιπαρά
- 100γρ άχνη ζάχαρη
- Βανίλια
- 1αβγό μεγάλο
- 340γρ αλεύρι μαλακό
- 40γρ κακάο ION κοσκινισμένο.
Βουτυρόκρεμα κακάο
- 280γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120γρ τυρί κρέμα (το οποίο έχουμε αφήσει μισή ώρα σε απορροφητικό χαρτί να βγάλει την υγρασία του)
- 300γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη.
- 50γρ κακάο ION
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε πρώτα με τη ζύμη sable.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, κρατώντας στην άκρη τη μισή ποσότητα από το αλεύρι.
- Μόλις αρχίσει η ζύμη να σχηματίζεται, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
- Χτυπάμε για λίγο σε μέτρια ταχύτητα και η ζύμη μας είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να την «κουράσουμε» παραπάνω, γιατί θα μαλακώσει το βούτυρο.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη μας ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, περίπου 1/2 εκ.
- Κόβουμε ένα στρογγυλό κυκλικό κομμάτι με 20εκ. διάμετρο και στο κέντρο του κόβουμε άλλο ένα μικρότερο κύκλο με 8-9εκ διάμετρο. Μαζεύουμε ξανά τη ζύμη που περίσσεψε και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία δυο φορες ακομά.
- Αν η ζύμη μας μαλακώσει και δεν μπορούμε να τη δουλέψουμε, τη βάζουμε ξανά στο ψυγείο,δεν προσθέτουμε αλεύρι γιατί θα χαλάσουμε την ποιότητα του μπισκότου.
- Ψήνουμε τα τρία στρογγυλά μπισκότα,σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 25΄περίπου.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα βουτύρου. Η πρώτη και βασική κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το τυρί κρέμα πάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα υγρά του.
- Έπειτα, κοσκινίζουμε την άχνη μαζί με το κακάο.
- Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο μόνο του με το φτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα,για να αφρατέψει
- Προσθέτουμε την άχνη με το κακάο και συνεχίζουμε να χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα.
- Τέλος ρίχνουμε το τυρί κρέμα σε κομμάτια στον κάδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πολύ καλά.
- Η κρέμα βουτύρου πρέπει να μείνει μισή ώρα στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
- Για να στήσουμε την τούρτα θα χρησιμοποιήσουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρό ή απλό κορνέ. Δημιουργούμε ροζέτες στο πρώτο μπισκότο και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει η κρέμα μέχρι να ετοιμάσουμε τα άλλα δύο.
- Απλώνουμε την βουτυρόκρεμα με τον ίδιο τρόπο και στα τρία μπισκότα.
- Διακοσμούμε το ένα από τα μπισκότα με σοκολάτες, μακαρόν, ζαχαροτά και ό,τι άλλο θέλουμε.
- Τοποθετούμε τα μπισκότα με την βουτυρόκρεμα το ένα πάνω στο άλλο και η τούρτα μας είναι έτοιμη.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές