ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελομακάρονα

μελομακάρονα-scaled.jpg

Αυτή η παραδοσιακή, σπιτική και δοκιμασμένη συνταγή για τραγανά και τέλεια μελωμένα μελομακάρονα της γιαγιάς μου θα σας ξυπνήσει μνήμες, θα γεμίσει το σπίτι σας με γιορτινά αρώματα, θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα σας κάνει να ανυπομονείτε για τα επόμενα Χριστούγεννα!!!

  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 18 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ

    Ζύμη

    • 450γρ. αλεύρι
    • 100γρ. ζάχαρη
    • 100γρ. χυμό πορτοκάλι
    • 10γρ κονιάκ
    • 230γρ. ελαιόλαδο
    • 1κ.γλυκού baking
    • 1/2 κ.γλυκού σόδα
    • 1κ.γλυκού κανέλα
    • 1/2 κ.γλυκού γαρύφαλλο
    • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

    Σιρόπι

    • 320γρ. νερό φίλτρου BRITA
    • 500γρ. ζάχαρη
    • 150γρ. μέλι
    • 100γρ. γλυκόζη
    • 1 ξύλο κανέλας
    • 2 φλούδες πορτοκαλιού

    Διακόσμηση

    • Μέλι
    • Κανέλα
    • Τριμμένο καρύδι
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι έτσι ώστε να σιροπιάσουμε με τη μέθοδο κρύο σιρόπι και καυτά μελομακάρονα. Θα αφήσουμε το σιρόπι στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα κατευθείαν μόλις βγουν από το φούρνο.
    2. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε δυνατή φωτιά να δέσει, για 5' περίπου.
    3. Τα μελομακάρονα όπως και όλες τις ζύμες λαδιού δεν πρέπει να τις κουράσουμε πολύ, για αυτό τα ζυμώνουμε στο χέρι.
    4. Σε ένα μπολ ενώνουμε και κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και τη σόδα.
    5. Σε ένα δοσομετριτή ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το λάδι, το χυμό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθεί πολύ καλά.
    6. Προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα δύο μείγματα. Δεν παιδεύουμε την ζύμη μας πολύ ώρα, αν θέλουμε να γίνουν τα μελομακάρονα αφράτα και να σιροπιαστούν σωστά.
    7. Πλάθουμε περίπου 30 μακρόστενα μελομακάρονα, τα περνάμε από έναν τρίφτη πιέζοντάς τα ελαφρά ή τα τρυπάμε με ένα πιρούνι έτσι ώστε να κάνει το σχέδιο που έχουν όλα τα μελομακάρονα στο πάνω μέρος. Αυτό είναι που τα βοηθάει να σιροπιαστούν καλύτερα.
    8. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητική σιλικόνη ψησίματος Casamania και ψήνουμε στους 170°C για 18' περίπου.
    9. Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε κατευθείαν με το κρύο σιρόπι.
    10. Aφήνουμε στο σιρόπι 20'' περίπου, όχι περισσότερο γιατί θα γίνουν πολύ μαλακά και τα βγάζουμε με μια τριπιτή κουτάλα για να φύγει το επιπλέον σιρόπι.
    11. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια γιορτινή πιατέλα προσθέτουμε, σε κάθε στρώση, λίγο μέλι ακόμα.
    12. Πασπαλίζουμε με κανέλα, τριμμένο καρύδι και είναι έτοιμα.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές