ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Lemon pie

lemon pie3.jpg

Τραγανή τάρτα με βελούδινη κρέμα λεμόνι, lime και Ελβετική μαρέγκα. Είναι σίγουρα η καλύτερη συνταγή για τάρτα λεμόνι που κάνατε ποτέ.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ

    Ζύμη

    • 160γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 90γρ. ζάχαρη άχνη
    • Βανίλια
    • 1 αβγό
    • 310γρ. αλεύρι μαλακό

    Κρέμα λεμόνι

    • 2,5γρ. ζελατίνη
    • 80γρ. χυμό lime
    • 40γρ. χυμό λεμόνι
    • 270γρ ζάχαρη
    • 2 αβγά
    • 1 κρόκος αβγού
    • Ξύσμα λεμονιού
    • Βανίλια
    • 180γρ. βούτυρο

    Ελβετική μαρέγκα

    • 130γρ. ασπράδια αβγού
    • 260γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • Ξύσμα λεμονιού
    • Μία πρέζα αλάτι
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Ξεκινάμε με τη ζύμη μας.
    2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, κρατώντας στην άκρη τη μισή ποσότητα από το αλεύρι.
    3. Μόλις αρχίσει η ζύμη να ομογενοποιείται, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
    4. Χτυπάμε για λίγο σε μέτρια ταχύτητα. Η ζύμη μας είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να την κουράσουμε παραπάνω, γιατί θα μαλακώσει το βούτυρο.
    5. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
    6. Ανοίγουμε τη ζύμη, αφού την τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και αποφεύγουμε να ρίξουμε αλεύρι, όταν κολλάει κατά το άνοιγμα.
    7. Φορμάρουμε σε μικρές ταρτιέρες, ή σε μια μεγάλη 20εκ διάμετρο και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για μισή ώρα πριν τις ψήσουμε.
    8. Υπάρχουν δυο τρόποι για να ψήσουμε την τάρτα.
    9. Ο πρώτος είναι αυτός που σας προτείνω: Τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι τον κάτω μέρος της τάρτα,την αφήνουμε για μισή ώρα στη καταψύξη και την ψήνουμε στους 160˚C για 25΄περίπου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν «πέφτουν» τα τοιχώματα και δεν φουσκώνει. Προσωπικά, δε χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιήσω κάποιο βάρος κατά τη διάρκεια του ψησίματος και το αποτέλεσμα ήταν πάντα άψογο.
    10. Υπάρχει όμως και ο κλασικός τρόπος: Τρυπάμε το κάτω μέρος της τάρτας, καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και γεμίζουμε με ρύζι την τάρτα μας. Ψήνουμε στους 160˚C για 15', αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι και ψήνουμε για αλλά 20'-25'.Και στις δυο περιπτώσεις θα έχετε τέλειο αποτέλεσμα.
    11. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την κρέμα λεμόνι.
    12. Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για να μαλακώσει.
    13. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το χυμό από τα λεμόνια, τα lime και τη ζάχαρη.
    14. Σε ένα μπολ, διπλά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε,τον κρόκο και τα αβγά με ένα σύρμα χειρός.
    15. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μισό μέσα στα αβγά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε ξανά το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο χυμό και ανακατεύουμε επάνω στη φωτιά για 1΄μέχρι να φτάσει στους 80˚C.
    16. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζελατίνη και χτυπάμε με το μπίμερ (ραβδομπλέντερ).
    17. Περιμένουμε λίγο, ώστε να πέσει η θερμοκρασία στους 45˚C κι έπειτα να προσθέσουμε το βούτυρο σταδιακά. Συνεχίσουμε να χτυπάμε με το μπίμερ (ραβδομπλέντερ) μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή κρεμώδη ύφη.
    18. Καλύπτουμε με μια μεμβράνη, προσέχοντας ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.
    19. Γεμίζουμε τις τάρτες μας με την κρέμα λεμόνι κι έπειτα τις βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσουν καλά.
    20. Για την ελβετική μαρέγκα, τοποθετούμε τα ασπράδια,το αλατι, τη ζάχαρη, με το ξύσμα λεμονιού σε ένα μπεν μαρί και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Όταν το μείγμα φτάσει στους 60°C κι ασπρίσει, εφόσον θα έχει λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με γρήγορες κινήσεις μέσα στο μίξερ, οπότε και χτυπάμε στην υψηλή ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα, που θα προκύψει, να γίνει αφράτη και γυαλιστερή.
    21. Βγάζουμε τις παγωμένες τάρτες από τη κατάψυξη και απλώνουμε την μαρέγκα με μια σπάτουλα ή με σακούλα ζαχαροπλαστικής ή αναποδογυρίζουμε τη τάρτα μέσα στο κάδο και την σηκώνουμε δημιουργώντας όγκο (όπως στις φωτογραφίες)
    22. Καίμε την μαρέγκα με ένα φλόγιστρο και είναι έτοιμη.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές