ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κέικ με beurre noisette και κανέλα
Φθινοπωρινό αρωματικό κέικ με καβουρδισμένο βούτυρο και κανέλα!
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 150γρ. βούτυρο beurre noisette
- 330γρ. ζάχαρη καστανή
- 5 αβγά
- 2κ.γλυκού κανέλα
- 300γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 1/2κ.γλυκού baking powder
- Μια πρέζα αλάτι
- 3κ.σούπας κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καταρχάς ετοιμάζουμε το beurre noisette.
- Κόβουμε σε κομμάτια λίγο παραπάνω βούτυρο απ όσο χρειαζόμαστε, τα τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Περνάμε το στάδιο όπου το βούτυρο έχει λιώσει και παρατηρούμε ότι τα λευκά κατάλοιπα του βουτύρου αρχίζουν να καίγονται, να καραμελώνουν και να παίρνει το βούτυροένα σκούρο χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σουρώνουμε και κρατάμε το καστανό καθαρό βούτυρο.
- Σε αυτό το σημείο ζυγίζουμε το beurre noisette για να κρατήσουμε τη ποσότητα που θέλει η συνταγή μας και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του πριν να ξεκινήσουμε το κέικ.
- Για το κέικ ενώνουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά μας (αλεύρι, αλάτι, κανέλα, baking) και τα κοσκινίζουμε. Είναι μια διαδικασία που μας βοηθάει πολύ στη σωστή ομογενοποίηση του κέικ.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα,τα αβγά και την ζάχαρη για 6΄περίπου.
- Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το μισό μείγμα από τα στερεά υλικά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κονιάκ και τέλος το υπόλοιπο μείγμα από τα στερεά υλικά που περίσσεψε.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα κέικ ή ένα στρογγυλό ταψάκι, αφού πρώτα το έχουμε περάσει με λίγο βούτυρο και αλεύρι για να μην κολλήσει. Θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας φόρμες και σκεύη CasaMania εδώ.
- Ψήνουμε στους 170°C για 50΄περίπου.
- Αφήνουμε το κέικ 15΄να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε σε μια απο τις υπέροχες τουρτιέρες HFA και το απολαμβάνουμε καθημερινά με τον καφε ή τσάι μας.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές