ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αμυγδαλόπιτα με μαρμελάδα βερίκοκο
Ο συνδυασμός των αρωμάτων από το καβουρδισμένο βούτυρο, τα φρεσκοαλεσμένα αμύγδαλα και την μαρμελάδα βερίκοκο κάνουν αυτή την αμυγδαλόπιτα, απλά ακαταμάχητη!!
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 100γρ. Καβουρδισμένο βούτυρο (Beurre noisette)
- 180γρ. άχνη
- 80γρ. αμύγδαλα ψημένα με την φλούδα και αλεσμένο πούδρα
- 70γρ. αλεύρι μαλακό
- ¼ κ.γλυκού baking powder
- Μια πρέζα αλάτι
- 180γρ. ασπράδι αβγού
- 80γρ. Αμύγδαλο φιλέ
- 150γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε πρώτα ετοιμάζοντας το beurre noisette.
- Κόβουμε σε κομμάτια λίγο παραπάνω βούτυρο απο όσο χρειαζόμαστε, τα τοποθετούμε σε κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Όταν περάσει το στάδιο όπου το βούτυρο έχει λιώσει. Παρατηρούμε ότι τα λευκά κατάλοιπα του βουτύρου αρχίζουν να καραμελώνουν, να παίρνει το βούτυρο ένα σκούρο χρώμα και άρωμα φουντουκιού.
- Περνάμε το βούτυρο από ένα σουρωτήρι, το ζυγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ανακατεύουμε μέσα στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα στερεά υλικά, την άχνη, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου και το baking .
- Συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε τα ασπράδια.
- Μόλις αρχίσει να ομογενοποιήται το μείγμα μας προσθέτουμε και το βούτυρο noisette.
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τέσσερις ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη, η οποία φροντίζουμε να εφάπτεται στην επιφάνεια της ζύμης.
- Αδειάζουμε τη ζύμη μας σε μια στρογγυλή φόρμα με 20εκ. διάμετρο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκου με τα αμύγδαλα φιλέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170˚C στον αέρα για 30΄ περιπου.
- Ενώ ψήνεται η αμυγδαλόπιτα, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο με μια κουταλία της σούπας νερό και την αφήνουμε στην άκρη.
- Αφήνουμε την αμυγδαλόπιτα για λίγο να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα.
- Mε τη βοήθεια ενός πινέλου περνάμε την επιφάνια της αμυγδαλόπιτας με την επικάλυψη μαρμελάδας και είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές