ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τούρτα καραμέλα

η καλύτερη τούρτα καραμέλα ..jpg

Εντυπωσιακή και απολαυστική τούρτα καραμέλα! Γρήγορη βάση αμυγδάλου, τόσο λεπτή και αφράτη που δεν χρειάζεται σιρόπιασμα. Ελαφριά κρέμα βουτύρου και γυαλιστερό μοναδικό γλάσο καραμέλας!!

  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 14 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ

    Βάση αμυγδάλου

    • 190γρ. ασπράδι αβγου (ασπράδια από έξι αβγά)
    • 200γρ. ζάχαρη
    • 200γρ, αμυγδαλα λευκά, αλεσμένα σε μορφή πούδρας.
    • 40γρ. κορν φλάουρ
    • βανίλια

    Βουτυρόκρεμα καραμέλα

    • 280γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 200γρ τυρί κρέμα (αφήνουμε το τυρί μισή ώρα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει τα υγρά του)
    • 90γρ καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
    • 120γρ άχνη ζάχαρη

    Γλάσο καραμέλα

    • 130γρ ζάχαρη
    • 300γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Ξεκινάμε πρώτα με το γλάσο καραμέλα γιατί θα χρειαστεί λίγο χρόνο να κρυώσει,πριν το χρησιμοποιήσουμε.
    2. Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε στην άκρη. Αν ρίξουμε την κρύα κρέμα γάλακτος μέσα στην καυτή καραμέλα, θα πεταχτεί απότομα και υπάρχει κίνδυνος να καούμε.
    3. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το 1/3 από τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει.
    4. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε δύο δόσεις.
    5. Μόλις η καραμέλα αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο καφέ χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η καραμέλα να πεταχτεί και να μας κάψει.
    6. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε την καραμέλα μας μέχρι να δέσει, για 5-6 λεπτά.
    7. Όταν είναι έτοιμο το γλάσο καραμέλας το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό σκεύος για να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε.
    8. Για την βάση αμυγδάλου θα χρειαστούμε τέσσερα ταψάκια μιας χρήσης με 20εκ. διάμετρο.
    9. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με την μισή ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να γίνουν μια γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα.
    10. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεσμένο αμύγδαλο, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
    11. Προσθέτουμε την μαρέγκα, σε δύο δόσεις, μέσα στο μείγμα με το αμύγδαλο. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις, απο κάτω προς τα επάνω με μία σπάτουλα μαρίζ.
    12. Μοιράζουμε το μείγμα στα τέσσερα ταψάκια και το απλώνουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα.
    13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για 14΄περίπου.
    14. Αφήνουμε τις ψημένες βάσεις να κρυώσουν καλά και τις ξεφορμάρουμε.
    15. Για την βουτυρόκρεμα, η πρώτη και βασική κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το τυρί κρέμα πάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα υγρά του.
    16. Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του με το φτερό για να αφρατέψει καλά, σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα.
    17. Προσθέτουμε την άχνη με το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα.
    18. Τέλος ρίχνουμε το καραμελώμενο ζαχαρούχο γάλα.
    19. Για την συναρμολόγηση της τούρτας, τοποθετούμε σε μια τουρτιέρα την πρώτη βάση αμυγδάλου,στρώνουμε από πανω 140-150γρ. κρέμα βουτυρου και συνεχίζουμε επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία μέχρι να τελιώσουν.
    20. Καλύπτουμε την τούρτα περιμετρικά με βουτυρόκρεμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
    21. Με ένα κουτάλι γλασάρουμε την τούρτα με την καραμέλα και την αφήνουμε να τρέξει στα τοιχώματα.
    22. Αν θέλουμε κρατάμε λίγη κρέμα βουτύρου, γεμίσουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμήσουμε την τούρτα μας με ροζέτες.
    23. Η καραμελένια τούρτα μας είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές