ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τούρτα καραμέλα
Εντυπωσιακή και απολαυστική τούρτα καραμέλα! Γρήγορη βάση αμυγδάλου, τόσο λεπτή και αφράτη που δεν χρειάζεται σιρόπιασμα. Ελαφριά κρέμα βουτύρου και γυαλιστερό μοναδικό γλάσο καραμέλας!!
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 14 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
Βάση αμυγδάλου
- 190γρ. ασπράδι αβγου (ασπράδια από έξι αβγά)
- 200γρ. ζάχαρη
- 200γρ, αμυγδαλα λευκά, αλεσμένα σε μορφή πούδρας.
- 40γρ. κορν φλάουρ
- βανίλια
Βουτυρόκρεμα καραμέλα
- 280γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200γρ τυρί κρέμα (αφήνουμε το τυρί μισή ώρα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει τα υγρά του)
- 90γρ καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
- 120γρ άχνη ζάχαρη
Γλάσο καραμέλα
- 130γρ ζάχαρη
- 300γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε πρώτα με το γλάσο καραμέλα γιατί θα χρειαστεί λίγο χρόνο να κρυώσει,πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε στην άκρη. Αν ρίξουμε την κρύα κρέμα γάλακτος μέσα στην καυτή καραμέλα, θα πεταχτεί απότομα και υπάρχει κίνδυνος να καούμε.
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το 1/3 από τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε δύο δόσεις.
- Μόλις η καραμέλα αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο καφέ χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η καραμέλα να πεταχτεί και να μας κάψει.
- Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε την καραμέλα μας μέχρι να δέσει, για 5-6 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το γλάσο καραμέλας το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό σκεύος για να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε.
- Για την βάση αμυγδάλου θα χρειαστούμε τέσσερα ταψάκια μιας χρήσης με 20εκ. διάμετρο.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με την μισή ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να γίνουν μια γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεσμένο αμύγδαλο, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
- Προσθέτουμε την μαρέγκα, σε δύο δόσεις, μέσα στο μείγμα με το αμύγδαλο. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις, απο κάτω προς τα επάνω με μία σπάτουλα μαρίζ.
- Μοιράζουμε το μείγμα στα τέσσερα ταψάκια και το απλώνουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για 14΄περίπου.
- Αφήνουμε τις ψημένες βάσεις να κρυώσουν καλά και τις ξεφορμάρουμε.
- Για την βουτυρόκρεμα, η πρώτη και βασική κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το τυρί κρέμα πάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα υγρά του.
- Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του με το φτερό για να αφρατέψει καλά, σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα.
- Προσθέτουμε την άχνη με το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα.
- Τέλος ρίχνουμε το καραμελώμενο ζαχαρούχο γάλα.
- Για την συναρμολόγηση της τούρτας, τοποθετούμε σε μια τουρτιέρα την πρώτη βάση αμυγδάλου,στρώνουμε από πανω 140-150γρ. κρέμα βουτυρου και συνεχίζουμε επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία μέχρι να τελιώσουν.
- Καλύπτουμε την τούρτα περιμετρικά με βουτυρόκρεμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Με ένα κουτάλι γλασάρουμε την τούρτα με την καραμέλα και την αφήνουμε να τρέξει στα τοιχώματα.
- Αν θέλουμε κρατάμε λίγη κρέμα βουτύρου, γεμίσουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμήσουμε την τούρτα μας με ροζέτες.
- Η καραμελένια τούρτα μας είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές