ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ βανίλια με γλάσο καραμέλα

καραμελένιο κέικ.jpg

Ποιος μπορεί να πει όχι σε ενα σπιτικό κέικ βανίλια; Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από ένα μοναδικό γλάσο καραμέλας.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ

    Κέικ βανίλια

    • 150γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 380γρ ζάχαρη
    • 4 αβγά
    • Βανίλια
    • Μια πρέζα αλάτι
    • 380γρ αλεύρι μαλακό.
    • 1κ.γλυκού baking powder
    • Στη μύτη του κουταλιου σόδα
    • 240γρ γάλα

    Γλάσο Καραμέλας

    • 200γρ ζάχαρη
    • 450γρ κρέμα γάλακτος
    • 50γρ φιλέ αμυγδάλου
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το γλάσο καραμέλα ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε στην άκρη.
    2. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 1/3 από τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει. Έπειτα, προσθέτουμε σε δυο δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη.
    3. Μόλις η καραμέλα αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο καφέ χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος, πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η καραμέλα να πεταχτεί και να μας κάψει.
    4. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε την καραμέλα με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να δέσει.
    5. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει μέχρι τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε.
    6. Για το κέικ ενώνουμε, πρώτα, όλα τα στερεά υλικά μας (αλεύρι ,αλάτι ,βανίλια,σόδα, baking) σε ένα μπολ και τα κοσκινίζουμε
    7. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να διογκωθούν.
    8. Προσθέτουμε σταδιακά, το ένα μετά το άλλο, τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    9. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το μισό μείγμα από τα στερεά υλικά.
    10. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και τέλος το μείγμα από τα στερεά υλικά που περίσσεψε.
    11. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια στρογγυλή φόρμα 28εκ.την οποία έχουμε πριν αλείψει με λιγο βούτυρο και αλεύρι.
    12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170˚C, για 40΄-45΄ περίπου. Περίμενουμε να κρυώσει κέικ για να το ξεφορμάρουμε ομοιόμορφα.
    13. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο καραμέλας και διακοσμούμε με φιλέ αμυγδάλου.
    14. Η ζαχαροπλαστική γίνετε πιο εύκολη όταν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Θα βρείτε τα καλύτερα σκεύη και εργαλεία κουζίνας στην Casamania
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές