ΣΥΝΤΑΓΈΣ

Κέικ βανίλια με γλάσο καραμέλα

caramel-cake..jpg

Ποιος μπορεί να πει όχι σε ενα σπιτικό κέικ βανίλια; Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από ένα μοναδικό γλάσο καραμέλας.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
  • ΥΛΙΚΆ

    Cake βανίλια

    • 100γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 280γρ ζάχαρη
    • 3 αβγά
    • Βανίλια
    • Μια πρέζα αλάτι
    • 250γρ αλεύρι μαλακό.
    • 4γρ baking powder
    • 2γρ σόδα
    • 160γρ γάλα

    Γλάσο Καραμέλας

    • 130γρ ζάχαρη
    • 300γρ κρέμα γάλακτος
  • ΕΚΤΈΛΕΣΗ

    1. Για το κέικ ενώνουμε, πρώτα, όλα τα στερεά υλικά μας (αλεύρι ,αλάτι ,βανίλια ,σόδα, baking) σε ένα μπολ και τα κοσκινίζουμε.
    2. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να διογκωθούν.
    3. Προσθέτουμε σταδιακά, το ένα μετά το άλλο, τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    4. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το μισό μείγμα από τα στερεά υλικά.
    5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και τέλος το μείγμα από τα στερεά υλικά που περίσσεψε.
    6. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια φορμα κέικ,την οποία έχουμε πριν αλείψει με λιγο βούτυρο και αλεύρι.
    7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170˚C, για 40΄-45΄ περίπου.
    8. Για το γλάσο καραμέλα ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε στην άκρη.
    9. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 1/3 από τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει. Έπειτα, προσθέτουμε σε δυο δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη.
    10. Μόλις η καραμέλα αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο καφέ χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος, πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η καραμέλα να πεταχτεί και να μας κάψει.
    11. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε την καραμέλα μας μέχρι να δέσει.
    12. Τέλος, αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει και καλύπτουμε το cake μας.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές