ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια πασχαλινά

koulourakia pasxalina..jpg

Όλες οι πασχαλινές αναμνήσεις μου ξεκινούν από την κουζίνα της γιαγιάς, όπου κι έπλαθα τα αγαπημένα κουλουράκια. Η προετοιμασία της συνταγής αυτής μας προσκαλεί σε ένα νοσταλγικό ταξίδι σε λαμπριάτικες εικόνες του παρελθόντος, όταν οι μυρωδιές του φούρνου συναντούσαν τις μυρωδιές της άνοιξης, σηματοδοτώντας τη σωματική και ψυχική αναγέννηση.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ

    • 250γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
    • 240γρ ζάχαρη
    • 2 αβγά
    • 90γρ γάλα
    • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    • 5γρ baking powder
    • 1/2 κ.γλυκού μαγειρική σόδα
    • Βανίλια
    • Μια πρέζα αλάτι
    • 700γρ αλεύρι μαλακό
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Σε συνταγές όπως αυτή ξεκινάμε πάντα αναμιγνύοντας σε ένα μπολ τα στερεά υλικά (το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder).
    2. Βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα και τη βανίλια μεσα στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό, σε δυνατή ταχύτητα για 6-7 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει καλά.
    3. Όταν θέλουμε να αφρατέψουμε στο μίξερ βούτυρο για κέικ ή μπισκότα, χρησιμοποιούμε το φτερό για να έχουμε σταθερό όγκο και κρεμώδες αποτέλεσμα.
    4. Συνεχίζουμε να χτυπάμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά.
    5. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα στερεά υλικά.
    6. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα και παράλληλα προσθέτουμε το γάλα.
    7. Συνεχίζουμε για 2΄περιπου μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και ελαστική ζύμη.
    8. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 50΄ να «ξεκουραστεί».
    9. Πλάθουμε 50 κουλουράκια πλεξούδες, στρογγυλά ή ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
    10. Ανακατεύουμε τον κρόκο με μια κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο τα κουλουράκια μας.
    11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160˚ C για 20΄περίπου.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές