ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια πασχαλινά

τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια.jpg

Όλες οι πασχαλινές αναμνήσεις μου ξεκινούν από την κουζίνα της γιαγιάς, όπου κι έπλαθα τα αγαπημένα κουλουράκια. Η προετοιμασία της συνταγής αυτής μας προσκαλεί σε ένα νοσταλγικό ταξίδι σε λαμπριάτικες εικόνες του παρελθόντος, όταν οι μυρωδιές του φούρνου συναντούσαν τις μυρωδιές της άνοιξης, σηματοδοτώντας τη σωματική και ψυχική αναγέννηση.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ

    • 250γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
    • 240γρ ζάχαρη
    • 2 αβγά
    • 90γρ γάλα
    • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    • 5γρ baking powder
    • 1/2 κ.γλυκού μαγειρική σόδα
    • Βανίλια
    • Μια πρέζα αλάτι
    • 700γρ αλεύρι μαλακό
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Σε συνταγές όπως αυτή ξεκινάμε πάντα ενώνοντας σε ένα μπολ τα στερεά υλικά (το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder).
    2. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα καθώς και τη βανίλια για 6-7 λεπτά μέχρι αυτό να αφρατέψει.
    3. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αβγά και το γάλα.
    4. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα στερεά υλικά.
    5. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και ελαστική ζύμη.
    6. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄ για να «ξεκουραστεί».
    7. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχήμα που επιθυμούμε. Ύστερα τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
    8. Διαλύουμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο τα κουλουράκια μας.
    9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160˚ C για 20΄περίπου.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές