ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι
Παραδοσιακός και αγαπημένος σιμιγδαλένιος χαλβάς: το δημοφιλές γλυκό της Σαρακοστής και η γρήγορη επιλογή για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες του Σαββατοκύριακου.
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 150γρ λάδι
- 340γρ σιμιγδάλι χοντρό
Σιρόπι
-
600γρ νερό
-
160γρ. χυμό πορτοκαλιού
-
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
450γρ ζάχαρη
-
2κ.σούπας μέλι
-
2 ξυλάκια κανέλας
-
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
-
100γρ. φιστίκια Αιγίνης σπασμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με την προετοιμασία του σιροπιού. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι απο τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί καλά και να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ξεκινάμε να ρίχνουμε σε 2-3 στάδια το σιρόπι χωρίς τις φλούδες και την κανέλα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ/ΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ «ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ» ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΚΑΟΥΜΕ!
- Όταν προσθέσουμε όλο το σιρόπι, τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί η υγρασία και να «δέσει» το μείγμα του χαλβά.
- Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά, όσο είναι ακόμα ζεστό, σε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ και τον αφήνουμε να κρυώσει, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε τον χαλβά σε μια πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με σπασμένα φιστίκια Αιγίνης, λίγη κανέλα και σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές