ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Μπαμπάς με ρούμι
Τα τελευταία χρόνια, κοντά σε πολλές ρετρό συνήθειες και τάσεις, ο κλασικός, μπαμπάς (savarin) έχει ξαναβρεί τη θέση του σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια. Θα τον βρούμε πλέον σερβιρισμένο σε διάφορες παραλλαγές, αλλά για μένα ο παραδοσιακός μπαμπάς με ρούμι που έτρωγα όταν ήμουν μικρή, δεν συγκρίνεται με κανέναν!!
- Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη μπαμπά
- 125γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 50γρ. ζάχαρη
- 20γρ. νωπή μαγιά
- 2 αβγά
- 2 κρόκοι αβγών
- Ξύσμα λεμονιού
- Βανίλια
- 350γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
- Αλάτι
- 160γρ. βούτυρο 82% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
Σιρόπι
- 750γρ. νερό
- 450γρ. ζάχαρη
- 80γρ. ρούμι
- Δύο φλούδες από πορτοκάλι
Επικάλυψη μαρμελάδας
- 200γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 20γρ. νερό
Σαντιγί
- 400γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 80γρ. άχνη ζάχαρη
- Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με την ζύμη του μπαμπά, ανακατεύοντας το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά μέχρι να διαλυθούν καλά.
- Τοποθετούμε το μείγμα στο μίξερ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα, με τον γάντζο, ενώ προσθέτουμε τα αβγά, το ξύσμα λεμονιού, την βανίλια και τέλος το αλεύρι με το αλάτι.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ομογενοποιηθεί καλά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο μέσα στο μείγμα, ένα ένα κομμάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι η ζύμη μας να αποκτήσει ελαστική υφή.
- Σταματάμε το μίξερ και αφήνουμε την ζύμη μας μέσα για 10΄ να ξεκουραστεί.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, αδειάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το αφήνουμε για 40΄ περίπου, σε ένα ζεστό περιβάλλον, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ψήνουμε τον μπαμπά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40΄ περίπου.
- Αφήνουμε για λίγο το γλυκό μας να σταθεί και το ξεφορμάρουμε.
- Το μυστικό για να σιροπιάσουμε άψογα τον μπαμπά είναι να μείνει 24 ώρες ξεσκέπαστος για να στεγνώσει. Με αυτό τον τρόπο το γλυκό μας θα τραβήξει την υγρασία που χρειάζεται από το σιρόπι μας.
- Για το σιρόπι βράζουμε το νερό, την ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε.
- Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνια του μπαμπά και τον ξανατοποθετούμε μέσα στην φόρμα κέικ που τον ψήσαμε.
- Με μια κουτάλα, αδειάζουμε όλο το σιρόπι μέσα στη φόρμα του κέικ.
- Περιμένουμε λίγα λεπτά να τραβήξει καλά το σιρόπι και να αρχίσει να φουσκώνει.
- Μεταφέρουμε πολύ προσεχτικά τον σιροπιασμένο μπαμπά σε μια πιατέλα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Παράλληλα ζεσταίνουμε την μαρμελάδα βερίκοκο με το νερό.
- Αφού κρυώσει ο μπαμπάς, αλείφουμε την ρευστή μαρμελάδα βερίκοκο, σε ολόκληρη την επιφάνεια του για να γυαλίσει.
- Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την σαντιγί.
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να αποκτήσει παχύρευστη και σταθερή μορφή.
- Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής γεμίζουμε με σαντιγί, την τρύπα που έχει στο κέντρο ο μπαμπάς ή δημιουργούμε ροζέτες περιμετρικά.
- Διακοσμούμε το γλυκό μας με φρέσκα φρούτα ή κομπόστα.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές