ΣΥΝΤΑΓΈΣ

Τούρτα σοκολάτα καραμέλα

τούρτα-καραμέλα.jpg

Εντυπωσιακή και απολαυστική τούρτα που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο δύο πολυαγαπημένα υλικά: τη σοκολάτα με την καραμέλα. Σίγουρα θα προκαλέσετε τον θαυμασμό όλων όσοι την γευτούν!

  • Χρόνος προετοιμασίας: 70 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
  • ΥΛΙΚΆ

    Cake

    • 340γρ βούτυρο 82% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
    • 480γρ ζάχαρη
    • 2 αβγά
    • 2 κρόκοι αβγών
    • Βανίλια
    • Μια πρέζα αλάτι
    • 200γρ ξινόγαλα
    • 260γρ αλεύρι μαλακό
    • 100γρ κακάο σκόνη
    • 10γρ baking powder

    Βουτυρόκρεμα καραμέλα

    • 300γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 150γρ τυρί κρέμα
    • 100γρ καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
    • 120γρ άχνη ζάχαρη

    Γλάσο καραμέλα

    • 130γρ ζάχαρη
    • 300γρ κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • ΕΚΤΈΛΕΣΗ

    1. Ξεκινάμε πρώτα με το γλάσο καραμέλα γιατί θα χρειαστεί λίγο χρόνο να κρυώσει,πριν το χρησιμοποιήσουμε.
    2. Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε στην άκρη.
    3. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 1/3 από τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει.
    4. Έπειτα, προσθέτουμε σε δυο δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη.
    5. Μόλις η καραμέλα αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο καφέ χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος, πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η καραμέλα να πεταχτεί και να μας κάψει.
    6. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε την καραμέλα μας μέχρι να δέσει, για 5-6 λεπτά.
    7. Όταν είναι έτοιμο το γλάσο καραμέλας το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό σκεύος για να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε.
    8. Για την προετοιμασία του κέικ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ κι ύστερα κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι, το κακάο και το baking.
    9. Στο μίξερ χτυπάμε, με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για 5’ για να αφρατέψει καλά.
    10. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά και τους κρόκους.
    11. Όταν ενσωματωθούν τα αβγά στο μείγμα, προσθέτουμε το μισό από το μείγμα με το αλεύρι.
    12. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνοντας προσεκτικά το ξινόγαλα και, τέλος, το υπόλοιπο αλεύρι.
    13. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ σε στρογγυλή φόρμα 22εκ, με ύψος και ψήνουμε στους 150˚C για 60’ λεπτά περίπου. Κόβουμε οριζόντια το κέικ ώστε να προκύψουν τρία φύλλα.
    14. Εναλλακτικά μπορούμε να καλύψουμε με λαδόκολλα ένα ταψί με τοιχώματα και να απλώσουμε εκεί το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε στους 150˚C για 30’ περίπου. Όταν κρυώσει, κόβουμε τρία στρογγυλά κομμάτια για την τούρτα μας.
    15. Περιμένοντας το κέικ και το γλάσο να κρυώσουν, ετοιμάζουμε την κρεμα βουτύρου.
    16. Για την βουτυρόκρεμα, η πρώτη και βασική κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το τυρί κρέμα πάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα υγρά του.
    17. Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του με το φτερό για να αφρατέψει καλά, σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα.
    18. Προσθέτουμε την άχνη με το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα.
    19. Τέλος ρίχνουμε το καραμελώμενο ζαχαρούχο γάλα.
    20. Χωρίζουμε την κρέμα σε τρία ίσα μέρη.
    21. Στήνουμε την τούρτα μας με τρεις στρώσεις κέικ σοκολάτας και δύο στρώσεις βουτυρόκρεμα καραμέλα.
    22. Καλύπτουμε την τούρτα περιμετρικά με βουτυρόκρεμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.
    23. Διακοσμούμαι με το γλάσο καραμέλας και με την κρέμα βουτύρου που περίσσεψε.
  • Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές