ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τούρτα σοκολάτα καραμέλα
Εντυπωσιακή και απολαυστική τούρτα που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο δύο πολυαγαπημένα υλικά: τη σοκολάτα με την καραμέλα. Σίγουρα θα προκαλέσετε τον θαυμασμό όλων όσοι την γευτούν!
- Χρόνος προετοιμασίας: 70 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
Cake
- 340γρ βούτυρο 82% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
- 480γρ ζάχαρη
- 2 αβγά
- 2 κρόκοι αβγών
- Βανίλια
- Μια πρέζα αλάτι
- 200γρ ξινόγαλα
- 260γρ αλεύρι μαλακό
- 100γρ κακάο σκόνη
- 10γρ baking powder
Βουτυρόκρεμα καραμέλα
- 300γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ τυρί κρέμα
- 100γρ καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
- 120γρ άχνη ζάχαρη
Γλάσο καραμέλα
- 130γρ ζάχαρη
- 300γρ κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε πρώτα με το γλάσο καραμέλα γιατί θα χρειαστεί λίγο χρόνο να κρυώσει,πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 1/3 από τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει.
- Έπειτα, προσθέτουμε σε δυο δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Μόλις η καραμέλα αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο καφέ χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος, πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η καραμέλα να πεταχτεί και να μας κάψει.
- Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε την καραμέλα μας μέχρι να δέσει, για 5-6 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το γλάσο καραμέλας το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό σκεύος για να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε.
- Για την προετοιμασία του κέικ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ κι ύστερα κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι, το κακάο και το baking.
- Στο μίξερ χτυπάμε, με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για 5’ για να αφρατέψει καλά.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά και τους κρόκους.
- Όταν ενσωματωθούν τα αβγά στο μείγμα, προσθέτουμε το μισό από το μείγμα με το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνοντας προσεκτικά το ξινόγαλα και, τέλος, το υπόλοιπο αλεύρι.
- Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ σε στρογγυλή φόρμα 22εκ, με ύψος και ψήνουμε στους 150˚C για 60’ λεπτά περίπου. Κόβουμε οριζόντια το κέικ ώστε να προκύψουν τρία φύλλα.
- Εναλλακτικά μπορούμε να καλύψουμε με λαδόκολλα ένα ταψί με τοιχώματα και να απλώσουμε εκεί το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε στους 150˚C για 30’ περίπου. Όταν κρυώσει, κόβουμε τρία στρογγυλά κομμάτια για την τούρτα μας.
- Περιμένοντας το κέικ και το γλάσο να κρυώσουν, ετοιμάζουμε την κρεμα βουτύρου.
- Για την βουτυρόκρεμα, η πρώτη και βασική κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το τυρί κρέμα πάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα υγρά του.
- Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του με το φτερό για να αφρατέψει καλά, σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα.
- Προσθέτουμε την άχνη με το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα.
- Τέλος ρίχνουμε το καραμελώμενο ζαχαρούχο γάλα.
- Χωρίζουμε την κρέμα σε τρία ίσα μέρη.
- Στήνουμε την τούρτα μας με τρεις στρώσεις κέικ σοκολάτας και δύο στρώσεις βουτυρόκρεμα καραμέλα.
- Καλύπτουμε την τούρτα περιμετρικά με βουτυρόκρεμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Διακοσμούμαι με το γλάσο καραμέλας και με την κρέμα βουτύρου που περίσσεψε.
Ανακαλύψτε παρόμοιες συνταγές